HZMO uputio poziv dijelu umirovljenika: Imate pravo na naknadu u iznosu do 160 eura

7.6.2023. | 17:39

sib.net.hr
IZVOR: sib.net.hr

Pregleda: 9927

NOVO

U slijetanju motocikla teško ozlijeđen 21-godišnjak - upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje
Za sutra izdan crveni i narančasti alarm za cijelu Hrvatsku. ’Najneugodnije će biti tijekom subote.’
Slavonski Romeo i Julija. Zatočio bivšu i rekao da će skončati kao ljubavni par
Vlada najavila podršku mladima u rješavanju stambenog pitanja kroz novi model stanogradnje
Sve tajne savršene šalše: Trikovi za prefini umak od rajčice kojega nikada ne možete skuhati previše
Slovenac švercao ljude. Pokušao ih dovesti do Italije
KK Brod će od ove sezone igrati Drugu ligu Istok!
/FOTO/ Održan tradicionalni šagovski turnir u Bukovlju: Prvo mjesto osvojio Hrvoje Grčić iz Pleternice, drugo Marko Vranjić iz Garčina
NIJE JOJ DOSTA? Dusparina zamjenica pokušala ’ubrati’ još novaca
Horor priče iz hrvatskih ordinacija: Doktori posuđuju novac od pacijenata, vrijeđaju ih, jedu za vrijeme pregleda….

Arhivska fotografija
(FOTO: aktualno.hr)

7.6.2023. | 17:39 | sib.net.hr
IZVOR: sib.net.hr
Pregleda: 9927

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je u petak korisnike inozemnih mirovima, na koje je prema odluci Vlade prošireno pravo na jednokratno novčano primanje (JNP), da im dostave dokaz o iznosu mirovine za mjesec travanj ove godine do 31. kolovoza, radi isplate naknade.

JNP će se isplatitikorisnicimamirovina ostvarenih samo u državama s kojimaHrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili državama koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, a kojima ukupno mirovinsko primanje iz inozemstva, isplaćeno za mjesec travanj 2023., ne prelazi 610 eura i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljanju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.

Dodatni uvjet je dakorisnici imaju prebivalište u Hrvatskoj u neprekidnom trajanjuod najmanje tri mjeseca, neposredno prije donošenja Odluke, i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun u poslovnoj banci u Hrvatskoj.


Korisnici su obvezni Zavodu dostaviti dokaz o iznosu mirovine za mjesec travanj 2023. kao i broj transakcijskog računa u banci u Hrvatskoj.

Dokaz može bitipotvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj 2023. iliizvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj 2023.

Dokaz se može poslati poštom na adresu središnje službe Zavoda ili upodručnu službu prema mjestu prebivališta, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a. Tiskanica u pdf formatu može se popuniti na kompjuteru iisprintati.

Također, dokaz će se moći dostaviti i putem online obrasca koji će biti dostupan na internetskim stranicama HZMO-a od 15. lipnja.

JNP će korisnicima samo inozemnih mirovina biti isplaćenanajkasnije u mjesecu listopadu 2023. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

Novčano primanje za mirovinu do 260 eura iznosi 160 eura,od 260do 330 eura iznos je120 eura,od 330do 470 eura naknada je 80 eura a za mirovine od 470do 610 eura 60 eura.

(IZVOR: www.sib.net.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI