Hrvati lani kupili čak 4,5 tona zlata: ’’Tipični kupac je mali prosječni građanin’’

Zavladala je zlatna groznica: Hrvati lani u zlatne poluge uložili 265 milijuna kuna
(FOTO: istockphoto)

19.8.2023. | 13:29 | danas.hr
IZVOR: danas.hr
Pregleda: 437

Samo lani Hrvati su kupili 4 i pol tone zlata. Težina je to tri prosječna automobila, a vrijednost 270 milijuna eura.

"Budući da je tržište zlata u Hrvatskoj još uvijek novo, većina stanovništva mora saznati da se može kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj, da je to oslobođeno poreza, tek moraju naučiti kako to ide i mislim da ćemo se približiti brojkama koje viđamo u zapadnoj Europi", govori operativni direktor u Centru zlata Josip Kokanović.

Pa tako, primjerice, susjedi Slovenci kupuju četiri puta više zlata nego Hrvati. Velimir Mehmedbašić iz Zagreba kazao je kako nije ulagao, da nema namjeru i novaca.


"Ne možemo si priuštiti da ulažemo u zlato, ali da je nekakva druga situacija naravno da bi. Kao i u sve ostalo što bi nam možda u budućnosti donijelo nekakvu korist", govori Ljiljana Kirin iz Zagreba.

"Zašto ne? Onda ćete kasnije to ostaviti u naslijeđe, mislim žene vole nositi zlato u svakom slučaju, a cijena mu trenutno sada raste", kaže Andrea Penezić iz Zagreba. Potvrđuju to i stručnjaci. U posljednjih pet godina cijena zlata je skočila oko 60 posto.

"Najveći problem je kad ste vi umirovljenik i kad uložite u zlato, a za dva, tri mjeseca vaša investicija je 10 posto pala. I normalno da ćete onda imati i srčane tegobe. Ako ste vi normalni investitor onda znate da su to normalne fluktuacije i da će onda skočiti 20 posto i na duge staze možete biti samo na dobrom dobitku", govori profesor na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa Boris Podobnik.

izvor: danas.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI