HNB: ’Hrvati u kućama još čuvaju šokantne količine kuna’

Arhivska fotografija
(FOTO: maxportal.hr)

15.5.2023. | 08:57 | Hina
IZVOR: dnevnik.hr
Pregleda: 754

Što se kovanica kuna tiče, HNB navodi da je do 10. svibnja 2023. ukupno povučeno 688,7 milijuna komada kovanica kune, ukupne težine 4062 tone.

Koliko je, dakle, preostalo primjeraka kuna u optjecaju? Kada je o novčanicama riječ, uoči konverzije kuna u euro, procjena HNB-a za Večernji list je bila da postoji više od 500 milijuna komada novčanica kuna (oko 320 milijuna iz optjecaja, ostalo iz logističke i strateške pričuve) koje bi položene jedna na drugu formirale 50-kilometarski stup, dakle gotovo šest visina Mount Everesta.

S obzirom na popriličnu vrijednost još nepovučenih novčanica, jasno je da naši, ali i strani građani kod kuće još drže desetke milijuna novčanica kuna. Koje se do kraja ove godine mogu mijenjati još posvuda, u svim bankama, Hrvatskoj pošti i Fini, a od iduće godine, do beskraja na šalterima HNB-a.


Novčanice kuna, koje vrijede znatno više od kovanica, usporedo s povlačenjem iz optjecaja sukcesivno se uništavaju u sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihova uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak. Deponiraju se u posebnom prostoru u trezorima HNB-a pa potom idu na rezanje.

(Izvor: dnevnik.hr)


VIŠE NA TEMU:
NOVAC
HRVATI
BANKA
HRVATSKA KUNA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI