Epidemiolog Kaić: ʺAko živite u zgradama, ne ostavljajte nigdje svoje šmrklje i slineʺ

FOTO: SB Online

15.11.2020. | 19:27 | Kristina Šimić
Pregleda: 1200

Bernard Kaić, zagrebački epidemiolog jučer je gostujući u emisiji Radio Sljemena odgovarao na pitanja kako se trebaju ponašati zaraženi koronavirusom koji žive u zgradama.

"Svatko tko je bolestan pa se kod kuće liječi jednostavno mora znati da, kada izlazi jer je nužno izaći, treba oprati ili dezinficirati ruke prije izlaska, staviti masku i proći normalno kroz zgradu, da ne ostavlja nigdje svoje sline i šmrklje, da budem slikovit. Ako ne ostavi svoje sline i šmrklje po stubištu i liftu, neće nikoga zaraziti.

S druge strane, tu postoji osim bolesnika i odgovornost ostalih, da ako slučajno i je ostavio svoje sline i šmrklje, da ih ne pipkaju, da ne guraju prste u oči i nos, nego da i oni paze, da malo češće prebrišu sredstvima za čišćenje stvari koje se najčešće dodiruju u zgradi, rukohvate, kvake, tipke od svjetla, tipke u liftovima. Ako ih i moraju pipkati, neka operu ruke prije nego što diraju lice.


Preporuka je i da se u liftu istovremeno ne voze osobe iz različitih kućanstava”, objasnio je Kaić slikovito u jučerašnjoj emisiji.

Napominjemo kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo navodi da Covid-19 može preživjeti na površinama različitih materijala najmanje 2-3 dana, a površine potencijalno kontaminirane  virusom Covid-19 treba očistiti. 

Neutralni deterdžent i voda dovoljni su za generalno čišćenje iz predostrožnosti, a prikom čišćenja potrebno je nositi kiruršku masku i rukavice te izbjegavati dodirivanje očiju i lica tijekom čišćenja.

 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI