DRAGANA JURIŠIĆ-Kraljica umjetničke fotografije

FOTO: muzejbpz.hr/Darko Lončar

9.9.2021. | 11:00 | Darko Lončar
Pregleda: 1776

Umjetnost je divlji napor da dosegnemo ljepotu koja je iznad nas i upravo čineći taj napor, Dragana Jurišić, naša Brođanka, kraljica umjetničke fotografije, prikazuje nam našu Ivanu Brlić Mažuranić i naše sugrađanke, u različitim pozama, pokretima i životnim situacijama, i na taj način nas uvodi u jedan sasvim novi svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić koji nam je do sada bio potpuno nepoznat. I to je ta ljepota, nešto novo, i do sada neviđeno, bar na ovim našim prostorima.Kada su novinari pitali našeg zaboravljenog brodskog pjesnika Dinka Lončara-Štaku, zašto se on s toliko strasti bavi poezijom kada je u poeziji već sve rečeno, Dinko je samo mirno odgovorio; da, istina,  u poeziji je sve rečeno, ali nije na svoj način. To isto vrijedi i za Ivanu, o njoj već sve znamo, o Ivani  je već do sada sve ispričano, sve rečeno, ali nije na svoj način. Upravo nam baš na taj zanimljiv, originalan i atraktivan način i Dragana predočava Ivanu u jednom novom ruhu, novom svjetlu, na svoj način, jedinstven način, umjetnički vrlo zahtjevan, ali i posebno interesantan.


Tko je zapravo Dragana Jurišić?

Naše gore list, Dragana je naša rođena Brođanka, kćer našeg poznatog komentatora na društvenim mrežama i brodskim portalima, Tomislava Drage Jurišića, poznatog po svojim pravednim i borbenim stavovima protiv lopovluka i korupcije koji su proželi sve sfere života u Lijepoj našoj. I sami su kao obitelj puno propatili pogotovo kada im je dom bio granatiran i razoren u Domovinskom ratu.  Ipak, uz sve životne nedaće i brodolome,  nije se Dragana dala slomiti, spakirala je jedan dan svoje kofere i krenula u nepoznato, za Irsku. Tamo ju život nije ni mazio ni gladio, kao ni mnoge naše Hrvate koji se tamo nađu trbuhom za kruhom, borila se i školovala, bila je uporna i danas je postala jedna od vodećih umjetnika u Irskoj, po mišljenju stručnih kritičara. Njene umjetničke fotografije obišle su cijeli svijet, tražen i poželjan gost u galerijama širom svijeta i kada bi pokušali bar na kratko izvući i predstaviti sve njezine nagrade i uspjehe onda treba reći da je taj spisak zaista impozantan.

Završila je magisterij na sveučilištu u Walesu kao jedan od najboljih studenata na katedri. Godine 2009. izabrana je kao najperspektivnija umjetnička nada svoje generacije u Velikoj Britaniji. Osvojila je prestižnu nagradu Royal Hibernian Academy, kao i prestižnu Dorthe Lange-Paul Taylor. Godine 2013. doktorirala je u Europskom centru za fotografska istraživanja…itd.itd…

Čast nam je i zadovoljstvo vidjeti Draganu Jurišić da se sa svojim stvaralačkim opusom predstavi i u svom rodnom gradu. 

Hvala i gradonačelniku Mirku Duspari koji joj je otvorio vrata Kuće Ivane Brlić Mažuranić i nije zaboravio na našu mladost koja sada živi u Irskoj. Izložba fotografija pod nazivom „Srdce neda spavat“ nadahnuta je privatnim životom i razmišljanjima Ivane Brlić Mažuranić i na vrlo zanimljiv i domišljat način postavljena je na prozorima Kuće Brlić, a ne na uobičajenim zidovima, u zatvorenom prostoru. Zidovi su po svojoj prirodi hladni, a prozori topli, ako su oči ogledalo duše onda su prozori ogledalo duše jedne obitelji, jedne žene, jedne kuće u kojoj je Ivana živjela od 1892. A danas se uređuje u Interpretacijski centar Ivane Brlić Mažuranić. Naziv izložbe preuzet je od Ivaninog pisma majci nakon smrti djeteta. Na vrlo zanimljiv i originalan način Dragana Jurišić na svojim fotografijama kombinira suvremene portrete žena koje žive u našem gradu s manje poznatim fotografijama književnice iz njena obiteljskog albuma i ulomcima njenih dnevničkih zapisa i njenih pisama.Fotografije su okrenute prema Trgu koji nosi ime književnice i tako su postavljene da se razgledavaju izvana. Dragana nam je dala i izjavu:

-Drago mi je i osjećam se ispunjeno jer prvi puta izlažem u svom rodnom gradu i baš zato sam posebno uzbuđena. Ivana je velika književnica, a mene je posebno zanimalo kako ona kao mlada žena prolazi svoj stvaralački i umjetnički put i kako se kroz to nosi sa svim životnim nedaćama u sredini koja u to vrijeme nije baš bila sklona naprednim mladim ženama. I ja sam također mlada žena i sve to osjećam na sebi što je i Ivana prolazila i borila se uz sve nedaće još i s depresijom. Mnoge današnje žene mogu se prepoznati kroz Ivaninu priču i njenu sudbinu. Htjela sam  izložbu upriličiti  na otvorenom prostoru, ljudi zaziru od institucija i ulaska u zatvorene prostore i drago mi je ako sam umjetnost bar malo približila narodu i u tome uspjela“.

Na ovaj način Dragana doista okreće svoja umjetnička djela prema građanima, prema svojim Brođanima, i približava umjetnost narodu, a ne samo jednom određenom i uskom krugu građanske elite, što je za pozdraviti i vjerujem da će ovaj Draganin način i  put biti inspirativan i za druge umjetnike. 

Uz neformalno druženje i razgovor na otvorenom prostoru, sjedeći u kafićima i uz druženje novinara i umjetnika, osjetili smo bar malo čar i draž Londona, Parisa i drugih velikih svjetskih gradova koji također na ovaj način organiziraju izložbe na otvorenom, ili čak ulici. 

Izložbu je otvorila kustosica Hana Katanić, a sama izložba je realizirana uz partnerstvo Muzeja Brodskog Posavlja, Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, a financijski pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture RH, Grad Slavonski Brod, Culture Ireland, Grad Zagreb, te Zaklada kultura nova.

Dobro došla Dragana, u svoj rodni Slavonski Brod! Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI