DOZNAJEMO: Brodska policija je zbog afričke svinjske kuge postavila punktove

Arhivska fotografija
(FOTO: Arhiv)

7.7.2023. | 21:59 | SBOnline
Pregleda: 5835

Afričke svinjska kuga stigla je i u Brodsko-posavsku županiju, potvrdilo je to Ministarstvo poljoprivrede u petak popodne.

Kako su izvijestili prvi slučaj u Brodsko-posavskoj županiji zabilježen je na jednom gospodarstvu u općini Sikirevci.

"Kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa i u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze aktivni su punktovi s policijskim nadzorom na 8 točaka na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa", kazalo je Ministarstvo.


Kako SBOnline doznaje od PU brodsko-posavske na području naše županije u ovom su trenutku postavljena takva dva punkta.

"Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat čine sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor", kazalo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Naglašavamo kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima", zaključili su.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI