DOBRE VIJESTI ZA UMIROVLJENIKE: U rujnu stižu veće mirovine, nekima će biti viša i za više od 130 eura

23.8.2023. | 15:20

novilist.hr
IZVOR: novilist.hr

Pregleda: 1406

NOVO

U slijetanju motocikla teško ozlijeđen 21-godišnjak - upravljao vozilom prije stjecanja prava na upravljanje
Za sutra izdan crveni i narančasti alarm za cijelu Hrvatsku. ’Najneugodnije će biti tijekom subote.’
Slavonski Romeo i Julija. Zatočio bivšu i rekao da će skončati kao ljubavni par
Vlada najavila podršku mladima u rješavanju stambenog pitanja kroz novi model stanogradnje
Sve tajne savršene šalše: Trikovi za prefini umak od rajčice kojega nikada ne možete skuhati previše
Slovenac švercao ljude. Pokušao ih dovesti do Italije
KK Brod će od ove sezone igrati Drugu ligu Istok!
/FOTO/ Održan tradicionalni šagovski turnir u Bukovlju: Prvo mjesto osvojio Hrvoje Grčić iz Pleternice, drugo Marko Vranjić iz Garčina
NIJE JOJ DOSTA? Dusparina zamjenica pokušala ’ubrati’ još novaca
Horor priče iz hrvatskih ordinacija: Doktori posuđuju novac od pacijenata, vrijeđaju ih, jedu za vrijeme pregleda….

Arhivska fotografija
(FOTO: aktualno.hr)

23.8.2023. | 15:20 | novilist.hr
IZVOR: novilist.hr
Pregleda: 1406

Mirovine bi od 1. srpnja trebale porasti za 8,42 posto s time da će prva tako uvećana mirovina biti ona za kolovoz koja se isplaćuje u rujnu, a tada će umirovljenici dobiti i zaostatak za srpanj, pišeNovi list.

Prošle godine u isto vrijeme mirovine su rasle 6,18 posto, ali tada je većinu toga rasta donijela inflacija. Prema formuli za izračun usklađivanja u obzir se uzima 70 posto faktora koji je više rastao te 30 posto faktora koji je rastao u manjem postotku.

Bruto plaće su u prvom polugodištu ove godine u odnosu na prethodno polugodište, drugo lanjsko, rasle 10,7 posto, a inflacija je bila 3,1 posto, što u konačnici znači rast mirovina od 8,42 posto.


Prosječna mirovina od 446 eura tako će porasti za 37 eura. Povećat će se tako njezin udio u prosječnoj neto lipanjskoj plaći s 38 posto na 40 posto. No, ako su u srpnju i kolovozu u pojedinim djelatnostima dodatno rasle plaće, to znači da je rasla i prosječna plaća, pa i kad poraste na 483 eura, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći opet će pasti ispod 40 posto.

Prosječna mirovina zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i glavnog državnog revizora sa sadašnjih 1.643 eura porast će za 138 eura.

Početkom travnja mirovine su rasle za 5,37 posto, a prošli mjesec mirovine su porasle za više od 90 tisuća umirovljenika, među kojima je 63 tisuće branitelja, za dodatnih pet posto, što je posljedica Vladine odluke da prestane umanjivati za deset posto mirovine određene prema posebnim propisima koje su u vrijeme krize 2009. godine smanjene za deset posto.

Drugi dio te Vladine odluke provest će se početkom sljedeće godine kad bi za tih devedesetak tisuća umirovljenika, što uključuje i saborske zastupnike, mirovine trebale porasti za dodatnih pet posto.

(IZVOR: www.novilist.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI