Cijene banan samo rastu-od 1,12 do vrtoglavih 2,99 eura‎, a prosjek je 1,47 eura

FOTO: istockphoto

5.3.2023. | 16:23 | Večernji list
IZVOR: večernji.hr
Pregleda: 1048

Najprodavanija voćka u Hrvata u veleprodaji je bila i 23% skuplja nego u istom tjednu lani, a u trgovinama 11%, što je dokaz da se skupa nabava zasad najmanje prenijela na kupce

Veleprodajna cijena banana podrijetlom iz Ekvadora na hrvatskom je tržištu u siječnju bila 5,26 posto viša nego u prosincu lanjske godine, a u odnosu na siječanj 2022. čak 31,87 posto. To su podaci Tržišno-informacijskog centra u poljoprivredi (TISUP) Ministarstva poljoprivrede. No naznake su da bi nove nabavne cijene banana mogle biti više i 13,7% posto pa bi za toliko mogle skočiti i maloprodaji, kazao je predsjednik uprave KTC-aIvica Katavić.

Najskuplje u Varaždinu


Uspoređuje li se prošli tjedan s istim tjednom lani, najprodavanija voćka u Hrvata u veleprodaji je bila i 23 postoskuplja nego tada; na tržnicama, gdje je ujedno i najskuplja, 16 posto, a u trgovinama im je, prema TISUP-u, cijena bila 11 postoviša, što je najbolji dokaz da seskupa nabava zasad najmanje prenijela na kupce. No hoće li se to dogoditi? Banane od siječnja u većim trgovačkim lancima u Zagrebu drže, naime, cijenu od oko 1,45 eura ili 10,92 kune. Gledaju li se pak pojedini gradovi poput Varaždina – maloprodajna cijena banana je s prosječnih 9,89 kune (1,32 eura) s kraja veljače 2022. u ovoj godini skočila na 1,72 eura u tom gradu, dok je najviša zabilježena cijena iznosila vrtoglavih 2,99 eura ili 22,53 nekadašnje kune. Najniža cijena zabilježena je u Čakovcu, 1,12 eura, dok je hrvatski prosjek prema TISUP-u 1,47 eura naspram lanjskih 1,33.

– Još ćemo vidjeti u kojoj će se mjeri najave novih cijena prenijeti na maloprodaju kad roba dođe – kaže Katavić kako je riječ o uvoznoj robi, ali i jednoj od najprodavanijih u trgovinama jer seprodaje cijelu godinu. Ne bude li je više i ona dođe po novoj cijeni, jednostavno nemaju izbora, objašnjava.

Predsjednica upraveEnna Fruita Sanja Burićkaže kako su banane u samoj nabavi u odnosu na prije dvije godine skuplje 60 posto, ali na tržištu nisu poskupjele ni približno toliko. Svi su se izložili da ublaže taj rast cijena, od veleprodaje do retaila. Sada nema nekih većih poremećaja što se tiče kašnjenja brodova, no logistika je skuplja. Oni naime, banane uvoze iz Ekvadora, brendove Bonita i Chiquita – i premda su se cijene nešto i stabilizirale u međuvremenu, još uvijek jevelik utjecaj inputa na cijene, od zaštitnih sredstava do gnojiva. S druge strane, cijene rastu i u slučaju nižih prinosa ekvadorskih farmera koji štede na zaštiti pa je teško održati i kvalitetu. Svježi segment – voće, povrće, meso i pekarski proizvodi danas su osnova svake maloprodaje, razlog zašto će neki kupac otići u trgovinu, kazuje Burić. A kako su i banane jedan od tih razloga, jasno je zašto su ih trgovci sve do prosinca lanjske godine držali po cijeni od 9,99 kuna ili 1,33 eura, a već tada su bile minimalno 30 posto skuplje u nabavi, tvrdi naša sugovornica.

– Teško je reći što će se ove godine događati, osim da s nabavne strane očekujemo da će secijene stabilizirati iza Uskrsai zbog sezonskog voća koje dolazi – kazala je Burić.

Zoran Kavržićiz Dodira prirode kaže kako su banane burzovna roba. Cijene im se mijenjaju tjedno, no kako sad stvari stoje, najmanje do Uskrsa jest ćemo ih, tvrdi, po sadašnjim cijenama od oko 1,46 eura.

– Svi trenutačno radimo na minimalnoj marži, svi maloprodajni trgovački lanci uključujući i moj. Ona bi se naravno trebala dići, no s obzirom na trenutačnu situaciju solidarni smo s kupcima – kaže Kavržić, ističući da je banana sada i u Srbiji, Sloveniji i BiH skuplja nego u Hrvatskoj. – Dovoljno je da vidite današnje cijene jabuka pa će vam sve biti jasno. Gdje se proizvodi banana, a gdje jabuka? Banane prelaze put od 8000 milja, brodom, kopnom, rasla je cijena najlona, kartonske ambalaže, kontejnerskog prijevoza, energenata, svega osim samog ploda banane, pa je opet u rangu s cijenom jabuke – rekao je Kavržić.

Više od 18 kg po glavi?

Kako bilo, prema podacima TISUP-a, cijena banana na veletržnicama lani je u siječnju bila 1,08 eura, a u siječnju ove godine 1,29. Na tržnicama je s 1,42 narasla na 1,56 eura, a u prodavaonicama u prosjeku s 1,31 na 1,42 eura. Banane iz Kostarike u odnosu na siječanj lanjske godine u veleprodaji su skuplje 13,6, a gledaju li se ekvadorske, ne samo da su u godini poskupjele 31,59 posto– u odnosu na 2021. govori se o rastu od 37,93 posto, što se nije prenijelo na trgovinu.

– To najbolje dokazuje dami trgovci nismo zla bića iz pakla– šali se Katavić, ističući kako se trude raditi u svom, ali i u interesu kupaca. Tko je najviše dizao cijene i bio glavnigenerator poskupljenja, najbolje se vidi po rezultatima, odnosno rekordnim dobitima nekih tvrtki iz prehrambene industrije.

– I mi ćemo biti nekoliko postotaka u plusu, ali samo zato što su nam rasli troškovi poslovanja – zaključio je. U prvih 11 mjeseci 2022.uvezli smo 71 tisuću tona banana, najviše od sveg voća, u vrijednosti 58,3 mil. eura, a u istom razdoblju godinu prije 69 tisuća tona za 43,4 mil. eura. U svakom slučaju, ispada da smo lani u 11 mjeseci pojeli 18,7 kg banana po stanovniku, dok službena statistika govori o 15 kg banana godišnje.


VIŠE NA TEMU:
BANANE
CIJENE
PORAST
EURI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI