Brodski zmijolovci jučer u velikoj akciji: Ovo su zmije koje su ulovili

FOTO:

7.7.2023. | 11:50 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 19474

Tri zmije uhvaćene su u širem centru Zagreba, doznaje Danas.hr. Prema neslužbenim informacijama zmije su bile u spremištu zagrebačkog HNK-a u Adžijinoj ulici. U pomoć je pozvana Udruga Zmijolovac koja je zmije uklonila, a predsjednik UdrugeDarko Karamazanpojasnio je što se dogodilo.

"Imali smo intervenciju u užem dijelu grada uhvatili smo tri zmije, one su neotrovne, ali građani su u strahu uspjeli smo ih izuzeti i vratiti nazad u prirodu", govori. Riječ je, kaže nam, o bjelicama.

"U Slavoniji za njih kažemo - kućne zmije, a radi se o starijim jedinkama. Jedna je dugačka 1,40 metara, a druga 1,20. Bila je i jedna manja od 80-ak centimatara", prepričava nam.


Dodaje da se odazivaju na pozive građana i zmije vraćaju u staništa iz kojih su i došle.

"Naša je obaveza da ih puštamo u prirodu. Kada ih uhvatimo nosimo ih u njihovo stanište, odnosno najbliže njihovo stanište od mjesta gdje smo ih uhvatili. U užem dijelu grada je teško naći mjesto na kojem bi ih morali pustiti. Sada smo ih odnijeli nešto dalje, nemoguće je u centru grada naći prostor, zemljište u vlasništvu države, gdje neće smetati građanima", kaže Karamazan.

"Da ih mi nismo pokupili, građani bi ih vjerojatno lopatom umlatili i njih više nema", govori pa dodaje da zmije ne valja ubijati.

"One su sastavni dio prirode. Ta priroda je jedino bogatstvo, hajdemo to sačuvati. Najbogatija smo zemlja Europe, koja ima 15 vrsta zmija, idemo to sačuvati i to je jedan dio bogatstva", zaključio je predsjednik Udruge Zmijolovac.

Sezona za ove slavonskobrodske zmijolovce je krenula, a dopredsjednik Udruge Vlado Lađarević, otkrio nam je ima li zmija i ove godine.

"Situacija je ista ili slična kao i prethodnih godina. Zmije su se probudile, građani u problemu sa zmijama trebaju i trebali bi zvati 112 koji će pozvati stručne osobe da te zmije izmjeste, a nikako ih ubijati", kazao je.

Inače, Udruga Zmijolovac djeluje na području cijene Hrvatske. Gotovo da ne postoji neki kraj gdje nisu djelovali i svojom intervencijom tražili, hvatali i izmiještali zmijem, kaže nam.

"Čovijek bi se trebao maknuti od nje i zaobičiti je. Ako je nije moguće zaobići, u smislu da ugrožava njegov prostor, onda je potrebno zvati 112 gdje će ih usmjeriti na zmijolovce, koji će doći i izmjestiti tu zmiju, odnosno spasiti je na sigurno", zaključio je Lađarević.

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI