Brodski branitelji oštro reagirali na optužnice iz Srbije

FOTO: L.S.

26.8.2022. | 13:08 | Igor Safundžić
Pregleda: 1189

Nakon optužnica iz Srbije za pilote koji su sudjelovali u legalnoj i legitimnoj vojno-redarstvenoj akciji Oluja, reagirali su iz Udruge Hrvatskih branitelja pripadnika HRZ i PZO-a. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.


"Vezano za podizanje optužnica protiv naših pilota koji su sudjelovali u legitimnoj oslobodilačkoj operaciji Oluja i Bljesak i  branili svoju domovinu od agresora  mi kao Udruga Hrvatskih branitelja pripadnika HRZ I PZO A Slavonski Brod upućujemo javni poziv. 

Poštovani Predsjedniče Republike Hrvatske g. Zorane Milanoviću,  poštovani Predsjedniče vlade Republike Hrvatske g. Andreju Plenkoviću   pozivamo Vas da preko naših institucija pokrenete tužbu protiv počinitelja odgovornih za pogibiju 28. djece u Slavonskom Brodu, a prvenstveno protiv predsjednika RS Aleksandra Vučića koji je svojim govorom u hrvatskoj Glini daleko od svog doma i države poticao na osvajanje i stvaranje velike Srbije.  Tijekom Domovinskog rata na području Hrvatske je poginulo 402 djece, a najviše u Slavonskom Brodu za koje još nitko nije odgovarao. Iako Slavonski Brod nije bio na prvoj crti niti se iz Slavonskog Broda pucalo na Srbiju u sam grad su padale granate i bombe ispuštene od zrakoplova poslanih sa Batajnice iz Srbije. Ni jedno poginulo  dijete nije bilo u vojnom objektu već u svojoj kući, dvorištu ili dječjem igralištu. Samo jedan dan na dječjem igralištu na Plavom polju poginulo je troje djece i desetero teško ranjeno. Samo jedan dan 03.svibnja 1992.g. poginulo je 16 osoba od toga 6 djece i 60 ranjenih.


Tada na kuću pokraj škole “H. Badalić” pala je “krmača” ispaljena iz zrakoplova JNA koji je doletio sa Batajnice. U podrumu kuće ubijena je obitelj Marinković i to  maleni Marinko (1,5 g.),  brat Dalibor (5g), sestra Andrijana (9g) te majka Željka i baka Kata Marinković. S njima u podrumu su bili i mali susjedi  brat i sestra Marko (7g) i Ivana (4g) Petrović. Svi su poginuli. U blizini su igrališta stambene zgrade, bolnica, škola i sportski tereni.  Osim navedenih u drugim djelovima grada poginuli su Kristina Trogrlić (3g), Tomislav Crnković (6g), Sabina Hodžić (6g), Franjo Lovaković (6g), Ankica Dujmović (7g), Martina Altgajer (9g), Mirko Miković (10g), Goran Marić (10g), Barbara Lisek (10g), Tihomir Matković (10g), Jurica Marijić (11g), Bojan Timarac (13g), Krešimir Crnković(13g), Dejan Mijatović (13g), Dijana Dujmić (13g), Vedrana Jurković (13g), Đuro Altgajer (14g), Ankica Andraković (15g), Spomenko Ećimović (15g), Krešimir Katinić (16g), Dalibor Gojković (16g), Mario Bajan (17g) i Dalibor Hometa (17g).

Pozivamo i predsjednicu vlade Srbije Anu Brnabić i pitamo ju što su avioni iz Batajnice tražili  na igralištima, na kućama na Jelasu i ostalim djelovima grada Slavonskog Broda iz kojih su roditelji na rukama iznosili poginulu djecu. Odgovorite imenom i prezimenom tko su ti vaši heroji i što su tražili u Slavonskom Brodu da su morali zauvjek prekinuti djetinjstvo djece jednog cijelog razreda. Vaše djetinjstvo nije prekinuto. Vi ste uživali u svojoj kući na Krku daleko od rata misleći da je to velika Srbija. Prevarili ste se i sada podignite optužnicu protiv svoga predsjednika jer vam je govorom u Glini obećavao veliku Srbiju, a nije ostvario ni ti će. Vaša je kuća ostala u lijepoj našoj Hrvatskoj. Ne dirajte naše hrvatske branitelje među kojima je bilo i branitelja srpske nacionalnosti.  Nisu bili agresori  već hrabri, odgovorni i profesionalni borci u obrani svoga doma i svoje države. Sudjelovali su u legitimnim akcijama priznatim od međumarodnog suda u Hagu.

Svake godine se priča kako je došlo vrijeme da se osude odgovorni za stradanja djece u Slav. Brodu pa eto još jednom javno pozivamo naše predsjednike da to sada učine. Vrijeme nam je davno isteklo".


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI