Bliži se Uskrs, a jaja skuplja no ikad : Evo što kažu proizvođači, prodavači i kupci

FOTO: Depositphotos

29.3.2023. | 20:39 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 885

Kad se u obzir uzme i prosječna plaća, jedemo najskuplja jaja u EU, kažu istraživanja. Prošle se godine jaje se na tržnici znalo naći za ispod 10 centi, danas je najjeftinije bilo 17. Ipak i to je povoljnije nego u dućanima i supermarketima. I kupci to znaju

Sada je sigurno jaja koja ćemo jesti ovoga Uskrsa bit će nikad skuplja, među najskupljima u Europi. Već smo izvještavali o tome kako su poskupjela više nego bilo koja druga namirnica, samo u posljednjih godinu dana cijena im je skočila za 90 posto.

Proizvođači uvjeravaju; posljednjih tjedana cijena se stabilizirala, novog rasta nema, no jasno je da će se jaja za bojenje, kuckanje i druge uobičajene uskrsne radosti kupovati skromnije.


Ironično je da su upravo jaja među rijetkim proizvodima za koje pokrivamo i do 90 posto potreba, ali očito ni to nije garant prihvatljivije cijene od zemalja koje ih uvoze.

Proizvodnja je u punom pogonu, koke su zdrave i vesele, jaja lete po traci…..

Na ovoj velikogoričkoj farmi pripremaju se za špicu sezone. Cijena jaja otišla je u nebo, no dobra je vijest da do daljnjeg ne bi trebala još rasti.

"Moje je mišljenje da jaja neće poskupiti, da će cijena jaja ostati ista sigurno do poslije Uskrsa. Sad dal će jaja biti dovoljno ili neće, mislim da će biti dovoljno", govori Marko Nujić, vlasnik peradarske farme.

Nestašica dakle ne bi trebalo biti. Jaja iz ove farme prodaju se u hotelima, dućanima i restoranima, stalni kupci imaju visoka očekivanja.

Pred ovim kokama, veliki su dani, uoči Uskrsa potražnja je na vrhuncu. Ko zna, možda baš ovo jaje nađe mjesto na vašem blagdanskom stolu.

Marko se poslom bavi preko 20 godina. Nikad nije bilo lako, a pogotovo u zadnje vrijeme. Zbog dizanja cijena svi kritiziraju proizvođače, nitko, kaže, ne govori zašto do poskupljenja uopće dolazi i tko najviše zarađuje.

"Razlog zašto su jaja poskupila su strahoviti troškovi kod proizvodnje jaja. Sirovina, repromaterijala, ambalaže, servisa", priča Marko.

"Vrlo je to delikatan posao, puno je parametara o kojima treba dnevno voditi brigu, ako se zanemari samo jedan, može doći do katastrofe", rekla je Željka Sedmak, tehnolog proizvodnje.

Po ovoj traci dnevno prođe preko 50 tisuća jaja. Proizvodnja tako osjetljive namirnice "pipkav" je posao.

"Koliko se često dogodi nezgoda? Dogodi se često da. Pukne, na trakama, dok ide…padne", priča Sanja Kesedić, djelatnica na farmi

U proteklih 12 mjeseci cijena jaja u EU prosječno je skočila za 30%. Rekorder je Češka u kojoj su poskupila za čak 85%, druga Mađarska s gotovo 80%. Hrvatska je peta najgora, jaja su kod nas skuplja za preko 60%.

Kad se u obzir uzme i prosječna plaća, jedemo najskuplja jaja u EU, kažu istraživanja. Prošle se godine jaje se na tržnici znalo naći za ispod 10 centi, danas je najjeftinije bilo 17. Ipak i to je povoljnije nego u dućanima i supermarketima. I kupci to znaju..

"Jesu, zadovoljni su. Dolaze na tržnicu zato što su jeftinija jaja na tržnici", govori prodavačica Ivana.

Na zagrebačkoj Trešnjevci gužve na štandovima s jajima. Stvaraju se zalihe, svatko ima svoju računicu.

"Evo kupujemo jaja sada da ne bi plaćali još skuplje pred sami Uskrs", kaže Jasna iz Zagreba.

"Kvalitetu ne vidim dok ih ne spečem doma. Gledam cijenu i ne gledam i ne kupujem najskuplja", priča Branko iz Zagreba.

Mnogi u ova krizna vremena kupuju najjeftinija, no za prave sladokusce dubljeg džepa tu su i domaća guščja jaja. Bitno su veća, ali i skuplja od kokošjih. Cijena preko 2 dva i pol eura po komadu.

"Računa se kao manje masna od kokošjih, a i tvrđa su za jesti. Teško, radi cijene", rekla je Renata, prodavačica na tržiniciu Zagrebu.

Da cijena određuje potražnju, nije neka novost, ali da će jaja postati ozbiljna stavka u uskrsnom budžetu, to baš nitko nije očekivao. Za sada se i dalje prodaju u paketima, sljedeće godine - ko zna, možda i na komad.

(Izvor: Danas.hr)


VIŠE NA TEMU:
USKRS
JAJA
CIJENE
KUPCI
PRODAVAČI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI