Ako idete na groblje, pročitajte kojih se sve mjera trebate pridržavati

FOTO: Arhiv

1.11.2020. | 08:49 | L.S.
Pregleda: 1767

Blagdan je Svih svetih, tradicionalno idemo na groblja i odajemo počast te se prisjećamo naših preminulih. Kao i sve tako i ovaj običaj moramo prilagoditi ovoj situaciji.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je niz mjera za vrijeme blagdana.

1.Općih higijenskih mjera se svi moraju pridržavati, a na ulazima u sve redovne prostorije groblja moraju stajati redari koji posjetitelje s temperaturom iznad 37,2 stupnja Celzijeva neće pustiti već diskretno zamoliti da odu. Obavezna su sredstva za dezinfekciju na ulazima.


2. Zaštitna maska je obavezna u svim redovnim prostorijama groblja.

3. Obavezno je nošenja maski za lice i na otvorenom za sve posjetitelje svih lokacija groblja.

4. Sve uredovne prostorije groblja u danima 31. listopada i 01. studeni 2020. (koje budu na usluzi građanima i posjetiteljima) potrebno je dezinficirati u 10,00 sati i 14,00 sati. Prilikom dezinfekcije prostori bi trebali biti izvan funkcije 30 min.

5. Potrebno je osigurati toplu vodu, sapun i jednokratne papirnate ručnike u toaletima za posjetitelje.

6. Obavezno je održavanje socijalne distance na otvorenom od 1, 5m za sve posjetitelje svih lokacija groblja osim članova iste obitelji / skupine, ali ne veće od 3-4 posjetitelja.

7. Na svim ulazima na gradskim / većim grobljima postaviti redare groblja koji će biti zaduženi za provođenje protu-epidemijskih mjera i komunikaciju s građanima / posjetiteljima te sprečavanje nastanka gužvi na ulazima.

8. Održavanje svete mise je potrebno dogovoriti sa svećenicima tako da se mise održavaju na posebno određenim mjestima na otvorenom i uz održavanje sigurnosne distance.

9. Mjesta za prodaju prigodnih aranžmana, svijeća i ostaloga je potrebno propisno označiti i protu epidemiološki osigurati (razmak između mjesta za prodaju, oznake za socijalnu distancu u redu čekanja…), a prodavači u istima su se dužni pridržavati svih protu epidemioloških mjera za trgovinu.

10. Nužno je osigurati dovoljan vremenski razmak i frekvenciju između autobusa javnog prijevoza (ukoliko ste organizirali javni prijevoz) koji dovoze i odvoze posjetitelje.


VIŠE NA TEMU:
UPUTE
GROBLJA
SVI SVETI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI