’Vlast se može izgubiti, ali obraz ne’ Ivica Račan preminuo je na današnji dan prije 16 godina

FOTO: Google/wikipedia

29.4.2023. | 13:06 | SBonline
Pregleda: 688

Na današnji dan prije 16 godina preminuo je bivši predsjednik Vlade RH i prvi predsjednik SDP-a Hrvatske Ivica Račan. Rođen je 24. veljače u Ebersbach u Njemačkoj, u radnom logoru u kojem je njegov otac bio zadužen kao sudski tumač. Nakon rata obitelj seli u Jugoslaviju odnosno u Slavonski Brod. Račan u 70-ima ulazi u politiku.

Krajem 1989 godine postaje predsjednik predsjedništva Saveza komunista Hrvatske (SKH) koji će povijesne 1990. godine izvesti s Kongresa koji je tada pod utjecajem Slobodana Miloševića. Nedugo nakon tog događaja Račan raspisuje prve višestranačke izbore u Hrvatskoj.

Kruna njegove karijere je pobjeda SDP-a s partnerima na izborima 3. siječnja 2000 godine, kada postaje i predsjednik Vlade RH. Ti izbori će biti poznati po tome da nakon desetogodišnje vlasti HDZ-a, došlo do političke i društvene promjene u Hrvatskoj. Pred kraj 2003 godine SDP gubi na parlamentarnim izborima. Ivica Račan umro je 29. 4. 2007 godine u Zagrebu nakon kratke ali teške bolesti.


"Vlast se može izgubiti, ali obraz ne", jedna je od najcitiranijih izjava Ivice Račana, koji je i HDZ prozvao "strankom opasnih namjera".


VIŠE NA TEMU:
PREMJER
SDP
HDZ
LOGOR

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI