Nesvakidašnja dojava stigla je na adresu naše redakcije, a koja se tiče prehrambenih navika i običaja stranih radnika na privremenom radu u našem gradu. Naime, naš izvor tvrdi kako su strani radnici (porijeklom iz Nepala?), zaposleni na izgradnji helidroma u krugu slavonskobrodske Opće bolnice u preko nekoliko navrata uhvaćeni u pokušaju lova na- golubove. Uhvaćene golubove navodno su namjeravali konzumirati, nakon čega su upozoreni da obustave aktivnosti tog tipa, obzirom da gradski golubovi (uglavnom iz porodice pećinara) nisu sorta pogodna za jelo, a često su i puni parazita. I taman kada smo pomislili kako će ova dojava postati još jedan preuveličani trač kojim se nastoji ocrniti strane radnike i stvoriti animozitet prema drugima i drugačijima (osim ako nisu u pitanju Hrvati na radu u inozemstvu, onda je alles gut), spekulacije je potvrdio lokalni uzgajivač golubova koji je želio ostati anoniman.
Naime, upozorio je osim na već spomenuti lov i na praksu pojedinih uzgajivača koji su golubove prodavali već spomenutim stranim radnicima u našem gradu i to po cijeni od 2 eura po komadu. Neke od tih kupoprodaja se navodno po već ustaljenom ritmu odvijaju unazad dvije godine.
No, prije nego li ovi nesvakidašnji gastronomski odabiri naših novih sugrađana izazovu zgražanje i negativne komentare, podsjećamo da je upravo golublje meso donedavno bilo jedan od uobičajenih vrhunskih specijaliteta na kartama ekskluzivnijih restorana diljem civilizirane Europe, a konzumacija se rapidno smanjila u drugoj polovici 20. stoljeća. U Italiji i Francuskoj golublje meso još uvijek su često zastupljeni.
Povijesno gledano, krilate životinje smatrane su za privilegij vladara i aristokrata te su se konzumirali gnjurci, rode, labudovi, ždralovi, čaplje, paunovi... S druge strane, meso svinja koje ruju po zemlji i repa koja raste pod zemljom bili su hrana predviđena za seljake. Primjera radi i naša Hrvatska velikaška obitelj Zrinski slijedili su običaje europskih dvorova. Prema rukopisnoj zbirci koja je nastala prije 1662. godine (kako navodi Varga), najviše su jeli govedinu, koja je činila 30-40 posto od svih vrsta mesa. Svinjetinu su najmanje jeli, ali su koristili njezine prerađevine, najčešće slaninu, kobasicu, krvavicu. Jeli su i kremenadle i šunku. Od ostalih vrsta mesa u prehrani su koristili i ovčetinu, zečetinu te meso kokoši, pilića, kopuna, gusaka, pataka, golubova i grlica. Zečetina i meso pilića bili su rezervirani za gospodu te su ih seljaci rijetko jeli.
U nastavku donosimo nekoliko recepata, ako se slučajno i sami poželite okušati u pripravi nama egzotičnih obroka, uz napomenu- za ovakve eksperimente potrebni su golubovi pasmina Firentinac, Coburg Skylark, Mondain, poljski ris, King i Roman Strasser, a do kojih je već nešto teže doći.
Dobar tek!
SLAVONSKI BROD – Redovita analiza kakvoće vode na omiljenom gradskom kupal...
01.08.2025. u 08:00
Jedno dječje priznanje potaknulo je lavinu reakcija: fizičko kažnjavanje u obrtu...
31.07.2025. u 13:41
Slavonski Brod – Brodsko-posavska policija ponovno apelira na građane da n...
31.07.2025. u 10:00
Slavonski Brod, 30. srpnja 2025. – Brojni građani, potencijalni izvođači r...
31.07.2025. u 08:00
Na prostoru nekada zapuštenog Športsko-rekreacijskog centra Klasij...
30.07.2025. u 16:00
U vremenu kada mladenci sve više traže personalizirano, ekskluziv...
30.07.2025. u 14:00
U tišini i bez mnogo pompe, Hrvatska se priprema na značajna ulaganja u p...
30.07.2025. u 10:00
Dana 28. srpnja, oko 19,40 sati, dogodile su se dvije prometne nesreće s materij...
29.07.2025. u 18:00
Dugo najavljivani klub Hedonic konačno otvara vrata – i to u savr&...
29.07.2025. u 16:00
MEDARI / OPĆINA DRAGALIĆ – Trideset godina od završetka Domovinskog...
29.07.2025. u 14:00
Dok u Slavonskom Brodu traje višegodišnja borba za čist zrak, grad...
29.07.2025. u 12:00
ZAGREB – Ministarstvo gospodarstva objavilo je Javni poziv za sufinanciran...
29.07.2025. u 10:00
U ugodnom, svjetlom prostoru Gradske knjižnice Nova Gradišk...
28.07.2025. u 20:00
NOVA GRADIŠKA – Najavljeni koncert Miroslava Ilića, koji se trebao...
28.07.2025. u 14:02
- Razumljivo, da je 150-godišnje tursko gospodstvo u Brodu moralo ostavit...
27.07.2025. u 20:00
U svijetu u kojem se pažnja mjeri u sekundama, a priče se svode na sadržaje od 1...
27.07.2025. u 11:00