Život

Kako iskoristiti šunku i jaja nakon Uskrsa?

Autor: 035portal Datum objave: 11.04.2023. u 20:00


Svi smo naviknuli na tradicionalno uskrsno jelo, kuhanu šunka i jaja uz mladih luk pa se tu pronađe malo ribanog hrena, a u modernije vrijeme i francuske salate.



No, kada prođe Uskrs, gotovo uvijek ostane velika količina šunke i pogotovo jaja jer, osim pisanica, još se dodatno kuhaju jaja za sve obroke u danu, a svi su i dalje ukusni i, što bi rekao naš narod, ‘’grijeh je baciti’’. Lako je ‘’baciti’’ šunku u grah, pa nek se kuha i spasio si stvar. No ne možeš svaki dan kuhati grah, a šunke ipak ostaje. Od jela koja se jednom naprave sve se može iskoristiti i za neko drugo, pa tako i od šunke i jaja, a samo je potrebna mašta ili jednostavno znanje. A golemo kuharsko znanje imaju vodeći ljudi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, predsjednik Dražen Šafar i iskusni kuhar Zoran Putnković, oba višestruko državno i svjetski nagrađivani kuhari. Ovaj je dvojac i više nego iskusan, s jelima su prošli sve, kroz njihove kuhače prošlo je tisuće namirnica i recepata za sve vrste prigoda, pa tako i oni za neka ukusna jela od šunke ili kuhanih jaja, ili oboje, a ne treba im puno vremena za pripremu.



- Od šunke i jaja mogu se napraviti sve vrsta jela, od hladnog i toplog predjela preko glavnog jela i salata do deserta. Palačinke punjene šunkom i sirom također su jako ukusne, a ne zahtijevaju puno posla oko pripreme. Uvijek se može napraviti krumpir-salata s kuhanim jajima, ali vrlo je zanimljivo napraviti toplu salatu sa šunkom, jajima i tjesteninom. Vrlo ukusno jelo koje uglavnom vole sve generacije. Supruga i ja ništa ne bacamo, a posebno za blagdane, kada je puno jela. Za Uskrs doista ostane dosta šunke i mi se trudimo uvijek nešto drugo napraviti, kušati nove recepte, ali iskreno najbolji i najukusniji su oni već prepoznatljivi i provjereni - kaže kuhar Zoran Putniković.



- Topla salata sa šunkom zasitna je i može se konzumitari u svim obrocima, odnosno u svako doba dana, jedino navečer, kako ide noć, od šunke se budi žeđ, pa je malo nezgodno. Nadalje, mogu se napraviti rolice sa šunkom i jajima, razni namazi od šunke, ja ih pravim nekoliko i budu jako ukusni. Zatim tu je zapečena tjestenina sa šunkom, a kuhana jaja uvijek se mogu iskoristiti za punjenu mesnu štrucu ili okruglice od mesa punjene kuhanim jajima - kaže Putniković.



Dražen Šafar također naglašava da jelo nikad ne treba bacati, pa tako ni nakon Uskrsa.



- Mi kuhari posebno znamo koliko su hrana i svaki sastojak važni. I kada kuhamo bilo što, svaku namirnicu iskoristimo do kraja, ništa ne bacamo. Ja, na primjer, radim i umjetnine od voća i povrća i to se čak nakon izložbe i prikaza pojede, ovisno naravno o tome koliko dugo stoji. Što se tiče jela nakon Ukrsa, varijanti ima jako puno. Najviše s oba uskrsna sastojka, šunkom i jajima, od njih se mogu napraviti - mogu slobodno reći - čuda. Od jela koja su onako zanimljiva i česta u primjeni su krumpir punjen šunkom, jajima, vlascima i vrhnjem, zatim mogu se pripremiti kroketi od šunke, tortilje sa šunkom, a kao desert uvijek je moguće napraviti muffine sa šunkom. Dakle, sve vrsta jela, od predjela do deserta, ali treba pripaziti i držati se recepta te naravno što prije iskoristiti jaja i šunku jer znamo što se događa ako predugo stoje. Rekao bih da nije potrebno toliko puno znanja, nego više mašte i spretnosti u kuhanju, a evo nadam se da smo i mi ovim idejama nekome pomogli - zaključio je Šafar.



Ovi majstori kuhače dali su mnoge ideje, stoga, uhvatite se kuhače, pregaču na sebe i iskušajte svoje sposobnosti za štednjakom, jer najvažnije je da se ništa od jela ne smije baciti, sve se može iskoristiti.
 

Vladimir Grgurić

 

Topla salata

Sastojci

l       400 g tjestenine

l       200 g šunke

l       200 ml majoneze

l       100 ml milerama

l       3 jaja

l       6 kiselih krastavaca

l       ½ limuna sok

l       sol, papar



Priprema

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Jaja skuhajte i ogulite. Šunku izrežite na kockice s jajima pa dodajte u tjesteninu. Dodajte sjeckani kiseli krastavac. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i mileramom. Prelijte preko tjestenine. Posolite, popaprite i pomiješajte pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
 

Mafini

Sastojci

l       250 g glatkog brašna

l       vrećica praška za pecivo

l       100 g kuhane šunke

l       100 g sira poput goude

       ili ementalera

l       2 jaja

l       250 ml mlijeka

l       3 žlice ulja

l       sol



Priprema:

Napravite smjesu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako da ih izmiješate električnim mikserom, a možete i ručno pjenjačom. Dodajte sir i šunku. Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine. U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3. Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.
 

 

 

 

 

 

izvor: Glas Slavonije
 


Infinity – raskoš, emocija i iskustvo pod jednim krovom: nova sala za vjenčanja u Slavonskom Brodu!
Priče
Infinity – raskoš, emocija i iskustvo pod jednim krovom: nova sala za vjenčanja u Slavonskom Brodu!

  U vremenu kada mladenci sve više traže personalizirano, ekskluziv...

30.07.2025. u 14:00

Tajni planovi otkriveni: Spačva, Marsonija i Brodski Stupnik postaju vojne baze?
Radar
Tajni planovi otkriveni: Spačva, Marsonija i Brodski Stupnik postaju vojne baze?

U tišini i bez mnogo pompe, Hrvatska se priprema na značajna ulaganja u p...

30.07.2025. u 10:00

Ni dvije nesreće u 20 minuta nisu bile dovoljne da stane
Koncerti
Ni dvije nesreće u 20 minuta nisu bile dovoljne da stane

Dana 28. srpnja, oko 19,40 sati, dogodile su se dvije prometne nesreće s materij...

29.07.2025. u 18:00

Počinje novo poglavlje noćnog života u Slavonskom Brodu!
Zabava
Počinje novo poglavlje noćnog života u Slavonskom Brodu!

  Dugo najavljivani klub Hedonic konačno otvara vrata – i to u savr&...

29.07.2025. u 16:00

Hrvatska 2025., Medari 1995. – selo koje i 30 godina nakon rata izgleda kao da rat još uvijek traje
Radar
Hrvatska 2025., Medari 1995. – selo koje i 30 godina nakon rata izgleda kao da rat još uvijek traje

MEDARI / OPĆINA DRAGALIĆ – Trideset godina od završetka Domovinskog...

29.07.2025. u 14:00

Kad PR zamijeni politiku: Brodska vlast ponovno koristi problem za promociju
Radar
Kad PR zamijeni politiku: Brodska vlast ponovno koristi problem za promociju

Dok u Slavonskom Brodu traje višegodišnja borba za čist zrak, grad...

29.07.2025. u 12:00

Više od 55 milijuna eura za naukovanje učenika: Otvoren poziv za obrtnike, tvrtke i zadruge
Škola
Više od 55 milijuna eura za naukovanje učenika: Otvoren poziv za obrtnike, tvrtke i zadruge

ZAGREB – Ministarstvo gospodarstva objavilo je Javni poziv za sufinanciran...

29.07.2025. u 10:00

Ne radi zbog profita, već iz srca – upoznajte Klaru i njezin brend SHIKA!
Grad to su ljudi
Ne radi zbog profita, već iz srca – upoznajte Klaru i njezin brend SHIKA!

U ugodnom, svjetlom prostoru Gradske knjižnice Nova Gradišk...

28.07.2025. u 20:00

Tko je lagao – Ilić ili organizatori?
Priče
Tko je lagao – Ilić ili organizatori?

NOVA GRADIŠKA – Najavljeni koncert Miroslava Ilića, koji se trebao...

28.07.2025. u 14:02

Blatna Lutvinka
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Blatna Lutvinka

- Razumljivo, da je 150-godišnje tursko gospodstvo u Brodu moralo ostavit...

27.07.2025. u 20:00

Bila jednom jedna Sandra...I pokazala nam da bajke nisu samo za djecu!
Grad to su ljudi
Bila jednom jedna Sandra...I pokazala nam da bajke nisu samo za djecu!

U svijetu u kojem se pažnja mjeri u sekundama, a priče se svode na sadržaje od 1...

27.07.2025. u 11:00

Nova investicijska prijevara: Prevaranti se predstavljaju kao Hanfa, Fina i Europska središnja banka
Savjeti i trikovi
Nova investicijska prijevara: Prevaranti se predstavljaju kao Hanfa, Fina i Europska središnja banka

Zagreb, 25. srpnja 2025. – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga...

27.07.2025. u 08:00

Nova staza, novo drveće – i stara ambrozija: Komunalac opet zaboravio na alergičare
Radar
Nova staza, novo drveće – i stara ambrozija: Komunalac opet zaboravio na alergičare

Ulica Vida Došena u Slavonskom Brodu nedavno je zasjala u novom ruhu &nda...

26.07.2025. u 20:00

Stižu oluje, tuča i  grmljavina: Danas narančasti, sutra žuti meteoalarm
Radar
Stižu oluje, tuča i grmljavina: Danas narančasti, sutra žuti meteoalarm

Slavonski Brod, 26. srpnja 2025. – Iako se ljeto nastavlja punim intenzite...

26.07.2025. u 13:39

Škola u Koloniji dobiva osam novih učionica – zahvaljujući Bruxellesu
Škola
Škola u Koloniji dobiva osam novih učionica – zahvaljujući Bruxellesu

Dok se bageri probijaju kroz sportske terene, a prašina ru&...

25.07.2025. u 18:00

Nestabilno vrijeme pred vratima: Je li ovo kraj ljeta?
Radar
Nestabilno vrijeme pred vratima: Je li ovo kraj ljeta?

Dok se asfalt još uvijek dimi od prethodnih dana kada su temperature prel...

25.07.2025. u 10:00

;