Život

Keljići s pilećim prsima

Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Autor: 035portal Datum objave: 31.01.2015. u 09:31


Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Kupovina keljića> predveče primjetim da ima 2-3 vrste mesa, ali nemam povrća. Klaudio i ja odlazimo u trgovinu. Čini mi se da se njemu malo žuri, ali ne znam zašto…inače obožava surfati po trgovini i ubacivati u košaru. Ulazimo u trgovinu i odmah nas ugleda voće i povrće, Klaudio prolazi voće, zaustavlja se kod povrća, osvrne se i kaže, evo ovo ćemo. Dolazim s košarom u koju Klaudio spušta vrećicu kelja pupčara, ubacuje još jednu vrećicu. Idemo prema blagajni sa 1kg keljića. Uz put je dotrčala još koja sitnica, ali račun zasigurno neće prijeći 50kn. Još uvijek mi se čini da se malo žurimo, a ne znam zašto. No, obavili smo što je potrebno, pa niti ne pitam…po dolasku kući dobijem odgovor> nogometna utakmica je ubrzala Klaudievo razgledavanje. Nije to ponekad ni loše ;)

KELJIĆI S PILEĆIM PRSIMA -KELJ PUPČAR

trajanje pripreme 45 min.

POTREBNO:

1000g(1kg) kelja pupčara

2 mrkve

2 stabljike celera

50g korijena celera

2 crvena luka

3-5 režnjeva češnjaka

400ml pilećeg temeljca

400g pileća prsa(kockice)

60g slanine

2 žlice domaćeg kečapa

1 žlica šećera

1 žlica brašna(vrhom)

biber u zrnu i mljeveni

mažuran

majčina dušica

vegeta

sol

maslinovo ulje

NAPONENA/MOGUĆNOSTI: celer stabljiku i celer možete zamijeniti sa peršin korijenom ili pastrnjakom.

Slanine možete staviti više ili manje.

Pileća prsa zamjenite bilo kojim drugim mesom koje imate, a može biti i bez mesa.

Umjesto pilećeg temeljca koristite pileću kocku i vodu ili vodu i žlicu vegete

Domaći kečap zamjenite sa domačom pasiranom rajčicom ili mesnatim pelati rajčicama ( a može i bez toga).

PRIPREMA: Keljiće očistiti, tako da im odstranimo vanjske listove. Staviti ih u lonac, posoliti, preliti vodom i staviti prokuhati cca.10 min. Ja to napravim zbog njihove gorčine.

Za to vrijeme na zagrijano maslinovo ulje stavim već posoljene kockice pilećih prsa da lagano požute, a da ostanu sočne izunutra. Kad su gotove stavim ih na tanjur, te ih dok čekaju prekrijem folijom.

Na istoj masnoći popržim slaninu do čvarkastog momenta, kad postaje smeđa. Na slaninu dodajem sitno sjeckani crveni luk koji posolimo da bi omekšao te pržimo do zlatne boje cca. 10 min. Što je luk dobio jaču boju to će samo jelo imati “više snage”. Luk dok se prži potrebno je više puta promješati, vatra treba biti na srednjoj jačini.

Dok nam se luk pržio, keljiće smo ocjedili, prelili ih hladnom vodom, te razrezali na polovice.

Na poprženi luk sa slaninom dodajemo najprije sitno sjeckano povrće (mrkvu, celer stabljiku i korjen) uz povremeno mješanje, nekih 5 min.

Kad povrće omekša ubacimo razrezane keljiće, protisnemo sav češnjak, ubacimo žlicu šećera, stalno mješamo te posipavamo vrhom punom žlicom brašna. Ovaj postupak teče jako brzo. Na sve dolijemo pileći temeljac te vode po želji. Ukoliko želite da vam jelo bude na žlicu vode dodajte cca.4 prsta iznad keljića i povrća (ne zaboravite računati da još unutra ide piletina). Ukoliko želite varivo slobodno smanjite tekućinu.

Kad smo dolili tekućinu, ubacimo sve začine (mljeveni biber, biber u zrnu prethodno malo stisnemo, dodajemo mažuran, majčinu dušicu, vegetu i sol) poklopimo i ostavimo da se kuha 20tak minuta. Meni su keljići i povrće bili pod zub, ne jako, ali nisam ih skroz raskuhala. Ako želite da budu skroz mekani kuhajte duže.

Za vrijeme kuhanja provjerite okuse i slanoću, po potrebi dodajte još začina ili dosolite, sve neka bude po vašoj želji

Kad smo ugasili vatru dodajemo pileće kockice, sve promješamo, ostavimo poklopljeno 5 min.(bez vatre) te serviramo.

Možete pripremiti ovakvo jelo, ili keljiće sa kobasicom ili ćorave keljiće…samo nek su keljići…DOBAR TEK!

pozdrave iz kuhinje ispod duge šalje Evelina


Brođanka koja mijenja pravila igre: Dekanica FOOZOS-a podigla ljestvicu
Grad to su ljudi
Brođanka koja mijenja pravila igre: Dekanica FOOZOS-a podigla ljestvicu

OSIJEK – Dok brojna sveučilišta diljem Hrvatske muku muče s upisnim...

02.08.2025. u 11:00

Slavonski Brod pokazao kako izgleda civilizacija – a ostali?
Radar
Slavonski Brod pokazao kako izgleda civilizacija – a ostali?

SLAVONSKI BROD / HRVATSKA – Dok pojedini hrvatski gradovi bilježe rezultat...

01.08.2025. u 18:00

Mama, tukli su nas šibom – ili ipak nisu? Roditelji u Oriovcu odlučili progovoriti!
Priče
Mama, tukli su nas šibom – ili ipak nisu? Roditelji u Oriovcu odlučili progovoriti!

Nakon zatvaranja obrta za čuvanje djece DV Sunčica u Oriovcu, institucije &scaro...

01.08.2025. u 16:00

Poloj pod crvenim alarmom: Voda puna opasnih bakterija!
Radar
Poloj pod crvenim alarmom: Voda puna opasnih bakterija!

SLAVONSKI BROD – Redovita analiza kakvoće vode na omiljenom gradskom kupal...

01.08.2025. u 08:00

Tukli djecu šibom? Vrtić u Oriovcu zatvoren, roditelji u šoku!
Priče
Tukli djecu šibom? Vrtić u Oriovcu zatvoren, roditelji u šoku!

Jedno dječje priznanje potaknulo je lavinu reakcija: fizičko kažnjavanje u obrtu...

31.07.2025. u 13:41

Stižu vam SMS poruke od MUP-a? Evo zašto ih odmah trebate obrisati!
Savjeti i trikovi
Stižu vam SMS poruke od MUP-a? Evo zašto ih odmah trebate obrisati!

Slavonski Brod – Brodsko-posavska policija ponovno apelira na građane da n...

31.07.2025. u 10:00

Građani pohrlili na radionicu: Interes premašio sva očekivanja!
Događanja
Građani pohrlili na radionicu: Interes premašio sva očekivanja!

Slavonski Brod, 30. srpnja 2025. – Brojni građani, potencijalni izvođači r...

31.07.2025. u 08:00

Gradski milijuni za sportski centar – dokle je stigla gradnja na Klasijama?
Radar
Gradski milijuni za sportski centar – dokle je stigla gradnja na Klasijama?

Na prostoru nekada zapuštenog Športsko-rekreacijskog centra Klasij...

30.07.2025. u 16:00

Infinity – raskoš, emocija i iskustvo pod jednim krovom: nova sala za vjenčanja u Slavonskom Brodu!
Priče
Infinity – raskoš, emocija i iskustvo pod jednim krovom: nova sala za vjenčanja u Slavonskom Brodu!

  U vremenu kada mladenci sve više traže personalizirano, ekskluziv...

30.07.2025. u 14:00

Tajni planovi otkriveni: Spačva, Marsonija i Brodski Stupnik postaju vojne baze?
Radar
Tajni planovi otkriveni: Spačva, Marsonija i Brodski Stupnik postaju vojne baze?

U tišini i bez mnogo pompe, Hrvatska se priprema na značajna ulaganja u p...

30.07.2025. u 10:00

Ni dvije nesreće u 20 minuta nisu bile dovoljne da stane
Koncerti
Ni dvije nesreće u 20 minuta nisu bile dovoljne da stane

Dana 28. srpnja, oko 19,40 sati, dogodile su se dvije prometne nesreće s materij...

29.07.2025. u 18:00

Počinje novo poglavlje noćnog života u Slavonskom Brodu!
Zabava
Počinje novo poglavlje noćnog života u Slavonskom Brodu!

  Dugo najavljivani klub Hedonic konačno otvara vrata – i to u savr&...

29.07.2025. u 16:00

Hrvatska 2025., Medari 1995. – selo koje i 30 godina nakon rata izgleda kao da rat još uvijek traje
Radar
Hrvatska 2025., Medari 1995. – selo koje i 30 godina nakon rata izgleda kao da rat još uvijek traje

MEDARI / OPĆINA DRAGALIĆ – Trideset godina od završetka Domovinskog...

29.07.2025. u 14:00

Kad PR zamijeni politiku: Brodska vlast ponovno koristi problem za promociju
Radar
Kad PR zamijeni politiku: Brodska vlast ponovno koristi problem za promociju

Dok u Slavonskom Brodu traje višegodišnja borba za čist zrak, grad...

29.07.2025. u 12:00

Više od 55 milijuna eura za naukovanje učenika: Otvoren poziv za obrtnike, tvrtke i zadruge
Škola
Više od 55 milijuna eura za naukovanje učenika: Otvoren poziv za obrtnike, tvrtke i zadruge

ZAGREB – Ministarstvo gospodarstva objavilo je Javni poziv za sufinanciran...

29.07.2025. u 10:00

Ne radi zbog profita, već iz srca – upoznajte Klaru i njezin brend SHIKA!
Grad to su ljudi
Ne radi zbog profita, već iz srca – upoznajte Klaru i njezin brend SHIKA!

U ugodnom, svjetlom prostoru Gradske knjižnice Nova Gradišk...

28.07.2025. u 20:00

;